Papadia se foloseste in unele boli ale ficatului, chiar si in cazuri extreme de ciroza, deoarece mareste secretia biliara, prin aceasta putand determina modificarea metabolismului. Sucul de papadie este un tonic puternic pentru ficatul lenes sau cu o functionare defectuoasa cauzata de abuzul de alcool sau de diete severe. Avand si o actiune diuretica, papadia sporeste eliminarea toxinelor din corp.
In felul acesta, ea ajuta in mod indirect la tratarea unor eczeme si a altor boli de piele, a gutei, reumatismului, arterosclerozei, varicelor. Totodata, ceaiul de papadie este indicat si in combaterea obezitatii. Este, de asemenea, utilizata pentru afectiunile pancreasului, stomacului, splinei si rinichilor, este o sursa importanta de potasiu si poate completa pierderile acestui element din organism. Aceasta planta este utilizata si in cazurile de anemie si poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, alina durerile reumatismale si artrita. Este un diuretic natural, iar specialistii sustin ca radacina acestei plante este cel mai bun laxativ.

Indicatii uz extern

– albeata corneii – negi – pistrui

Mod de folosire – uz intern:

– infuzie: 50 g (radacina + frunze) + 1 litru de apa (se fierb 2 minute, se infuzeaza 10 minute). Se beau trei cesti pe zi. – tinctura: 15-20 de picaturi, de doua ori pe zi.

Mod de folosire – uz extern:

– sucul rezultat la ruperea frunzelor si a tulpinii este eficient impotriva negilor. – decoctul din tije, muguri sau frunze inlatura albeata corneei si indeparteaza petele de pe fata. 

Frunzele

Sunt foarte bune in salate, dar se pot adauga si altor mancaruri, mai ales celor cu carne si peste. Floarea, eventual macinata, se adauga, de asemenea, la ciorbe si salate orientale sau poate fi consumata prajita, ca o adevarata delicatesa.

Radacina

Uscata si tocata marunt, se foloseste la prepararea unei excelente bauturi care poate inlocui cafeaua sau ceaiul. Dupa ce radacinile au fost curatate si spalate bine, se fierb in apa sarata cam 5-6 minute, apoi se pun la uscat.

Florile

Pot fi folosite la prepararea dulcetii. Se strang aproximativ 400 de flori care se lasa in apa rece timp de o zi. Dupa ce au fost bine spalate, se amesteca cu o lingura de sare de lamaie sau 2 lamai taiate bucatele mici, inclusiv coaja. Amestecul se toarna intr-un vas de 0,5 litri plin cu apa clocotita, dupa care totul se fierbe timp de 15 minute. Se strecoara, se adauga 1 kg de zahar si se fierbe din nou pana se obtine o dulceata asemanatoare ca densitate si gust cu mierea de albine.

Nectar de papadie

Proprietatile terapeutice miraculoase ale plantei se conserva foarte bine si cand aceasta este preparata sub forma de nectar. Intr-un borcan de 3 litri se pun straturi alternative de flori de papadie cu straturi de zahar tos, totul bine tasat pana ce intreaga masa devine compacta si aerul este eliminat complet. Produsul astfel obtinut se prezinta sub forma unui lichid brun, putin amarui, placut la gust, asemanator zaharului ars. Din acest nectar se consuma cate o lingurita pe zi, ca atare sau ca adaos la ceai sau alte bauturi nealcoolice.

ATENTIE!

Papadia este contraindicata in cazul persoanelor suferinde de ulcer si gastrita, deoarece poate stimula secretia de acid gastric. De asemenea, sucul care se afla in tulpini poate provoca celor sensibili alergii, iar cei care au probleme cu retentia de apa trebuie sa consulte un medic inainte de a utiliza aceasta planta ca remediu naturist.