Ultimul an a fost dificil pentru oricine din industria restaurantelor. In ultimele luni, pe masura ce statele au inceput sa se redeschida, antreprenorii din domeniul serviciilor alimentare se simt in cele din urma mai plini de speranta. Si pe masura ce restaurantele isi deschid portile catre clienti, exista noi protocoale pe care clientii le pot invata. Pentru a va asigura ca redeschiderea restaurantului dvs. este un succes, aflati cum sa gestionati aceste cinci situatii.
Cand redeschizi un restaurant, pregateste-te pentru aceste situatii
1. Sunteti deschisi?
Aceasta este intrebarea nr. 1 pe care o pun oamenii cand intra astazi intr-un restaurant. S-ar putea sa va ganditi daca exista oameni care stau afara sau in interior (in functie de stadiul post-carantinei in care va aflati), atunci ar trebui sa fie evident ca sunteti deschis si lucrati.
Scuze dar nu. Unele restaurante sunt deschise, unele se pregatesc doar pentru deschidere, unele si-au redus programul de lucru, iar altele din pacate s-au inchis definitiv. Va rugam sa va asigurati ca aveti un ,,Suntem Deschisi!” Imens banner pe paginile dvs. de socializare si locatia dvs. fizica. S-ar putea sa doriti chiar sa trimiteti ,,Bun venit inapoi!” mesaje text catre clientii pentru care aveti numere de telefon.
Cand redeschideti un restaurant, dar aveti inca o capacitate de doar 50%, asigurati-va ca includeti si timpul de asteptare in acel mesaj text. Nu este nimic mai rau decat sa iesi in cele din urma la restaurantul tau preferat si sa afli ca timpul de asteptare va fi de trei ore.
2. Cum functioneaza acest lucru acum?
De ceva timp, restaurantele vor trebui sa trateze fiecare client ca si cum ar fi noi, iar clientii ar putea fi confundati cu protocoalele modului in care afacerea dvs. functioneaza acum. Se aseaza? Astepta pe cineva sa dezinfecteze masa sau a fost dezinfectata? Aveti meniuri de unica folosinta sau le descarca folosind un cod QR ? Unde este codul QR? Ce se intampla daca cineva nu are un smartphone? Sau 4G? Care este parola ta wi-fi?
Creati semnale vizibile ,,dezinfectate” si asigurati-va ca semnele dvs. spun ca meniurile sunt de unica folosinta. Asigurati-va ca aveti intotdeauna pe cineva care intampina clientii pentru a explica regulile si pentru a raspunde la orice intrebari.
3. Ne pare rau, suntem complet rezervati
Glumesti cu mine? De un an imi doresc sa stau la masa mea preferata si sa mananc masa mea preferata si acum imi spui ca esti complet rezervat? Ne pare rau, dar nu cu mult timp in urma postai mesaje sincere pe retelele de socializare cerand ajutor pentru a te mentine in afaceri.
Daca sunteti proprietar sau manager de restaurant, trebuie sa intelegeti ca clientii care doresc sa se intoarca la locurile lor preferate de mancare nu sunt doar ceva ce fac din capriciu. De fapt, este o modalitate prin care acestia isi pot spune ca totul revine la normal: ,,M-am intors la restaurantul meu preferat. Vad alti oameni comandand si mancand mancare; oamenii rad. Totul o sa fie bine.”
Cand redeschideti un restaurant, multi dintre clientii dvs. se vor intoarce din motive diferite decat obisnuiau. Daca obisnuiau sa manance in fiecare seara pentru ca nu voiau sa gateasca, multi oameni au incercat sa gateasca acasa, iar unii chiar se tin de asta pentru ca isi dau seama ca este mai ieftin. Acum vin la tine pentru ca se gandesc: ,,Da-mi niste fericire!” Acesta este motivul pentru care clientii sunt mult mai sensibili in zilele noastre, iar angajatii dvs. trebuie sa dea dovada de empatie.
Stiind acest lucru, va rugam sa nu spuneti: ,,Suntem complet rezervati”. In schimb, ofera optiuni. Unul dintre clientii mei, un lant de restaurante care castiga in mod constant premii de servicii pentru clienti , va rezerva chiar si o masa pentru clientii lor la restaurantul unui concurent, astfel incat sa aiba in continuare o seara minunata.
4 . Imi pare rau ca nu ti-a placut tortul – ma voi asigura ca bucatarul stie
Acum, aceasta este o situatie pe care o consider foarte frustranta. Clientul tocmai i-a dat restaurantului sansa sa-i revina intr-o zi, iar restaurantul a ratat-o total.
Inteleg ca dupa o perioada atat de lunga de timp castigand nimic, restaurantele vor sa fie atenti la cheltuielile lor. Si oferirea unui desert nou sau scoaterea acestuia din cec este o cheltuiala – il inteleg. Dar te rog, priveste acest lucru ca pe o investitie. Pentru ca, daca nu investiti acea bucata de tort in acest moment, in cateva luni veti investi mult mai mult in anunturile de pe retelele sociale si in directionarea pentru a aduce noi oaspeti. In plus, cu noii invitati va trebui sa faci totul de la zero.
Asigurati-va ca angajatii dvs. au protocoale simple pe care le pot urma fara a fi nevoie sa cereti permisiunea unui manager. Scoateti tortul de pe factura, va cereti scuze si oferiti altceva. De asemenea, asigurati-va ca angajatii dvs. au mai multe alternative pe care le pot oferi. Unul dintre prietenii mei nu mananca nimic dulce, dar de fiecare data cand un restaurant vrea sa-si ceara scuze, ii dau inghetata sau o bucata de tort, ceea ce nu face decat sa inrautateasca lucrurile.
Trebuie sa luptam pentru a face tot ce putem face pentru a pastra fiecare client si pentru a ne asigura ca vor reveni.
5. Sunt necesare masti?
Indiferent care este politica din statul sau judetul dvs., respectati fiecare client. Daca sunt necesare masti si vine cineva la restaurantul dvs. care nu poarta o masca, spuneti pur si simplu: ,,Ati putea, va rog, sa puneti o masca? Multumesc!” Si daca refuza, sugereaza sa le pregateasca o masa de plecat in timp ce asteapta afara.