Mielul, simbol suprem al Pastelui
Dupa slujba de Inviere ne intoacem la casele noastre cu lumina si sarbatorim in jurul unei mese festive, asa cum se cuvine. Mielul de Paste si preparatele obtinute din el troneaza pe masa, ca simboluri primordiale ale noptii luminate. In intreaga traditie crestina, mielul este simbolul lui Iisus care s-a jertfit pentru pacatele lumii. In Vechiul Testament ca si in Noul Testament, mielul este o imagine simbolica puternica. Iisus a murit pe cruce ca un miel nevinovat. De pe nicio masa nu trebuie sa lipseasca carnea de miel preparata in mai multe moduri: friptura de miel, stufat de miel, ciorba de miel, drob.
Sfaturi de combinatii corecte ale carnii de miel
Carnea de miel slaba
se poate combina cu verdeturi care au un continut scazut de glucide, cu ananas, papaya, fructe uscate. Exista si combinatii considerate neutre la care putem apela pentru ca nu produc reactii secundare in organism cu: branzeturi grase, peste gras, oua, iaurt, masline, carne grasa, ulei, smantana. nu se combina cu lapte, leguminoase, cartofi si cereale.
Carnea grasa de miel
se combina cu verdeturi in general. Combinatii neutre se pot face cu: peste slab, carne slaba, oua, leguminoase, cereale, masline, papaya, ulei, smantana, margarina. nu se combina cu fructe, miere, lapte.
Vinul rosu, sangele lui Isus
Vinul rosu are o semificatie foarte importanta legata de momentele care au precedat rastignirea Mantuitorului. La Cina cea de Taina vinul de pe masa a fost rosu, dulce si amestecat cu apa. Se spune ca Iisus a urmat ritualurile unei mese pascale identificand painea cu Trupul Sau si vinul cu Sangele Sau pe care il va varsa pe cruce pentru mantuirea lumii. De aceea, pentru ca vinul rosu de azi sa fie similar celui din vechime trebuie sa fie curat, natural. Ideal ar fi ca macar in noaptea de Inviere sa alegem un vin rosu sanatos, fara adaosuri sau coloranti, tocmai pentru a-l identifica cu simbolul pe care il reprezinta. Cei care isi prepara singuri vinul ar fi bine sa-l obtina prin stoarcerea usoara a strugurilor, plecandu-se de la principiul ca vinul este cu atat mai bun cu cat strugurii sunt mai putin storsi.
Caseta Dincolo de traditie, atentie la sanatate!
Sarbatorile sunt frumoase mai ales daca le trecem cu bine. Trebuie sa fim atenti sa nu transformam Pastele dintr-o sarbatoare frumoasa si relaxanta intr-un moment de suferinta. Spun acest lucru dintr-un considerent arhicunoscut: toate preparatele pe care le facem de Paste sunt considerate grele si pot fi cauzele unor probleme digestive si biliare. De aceea trebuie sa le consumam ponderat, sa incercam pe cat posibil sa facem pauze intre diferitele feluri de mancare si sa nu stropim din abundenta mancarea cu vin rosu.
Caseta Sfat pentru cei care au tinut Post
Dupa 48 de zile de Post, introduceti treptat alimentele din grupele alimentare pe care nu le-ati consumat. Mancati treptat din felurile de mancare specifice de Paste si nu le amestecati intre ele. Intre mese beti ceaiuri. Nu este gresit sa apelati la unele medicamente care ajuta digestia.