Mancaruri TRADITIONALE de incercat pana la SFARSITUL LUMII

Categories Timp liberPosted on

Gurmand sau nu, fiecare om are anumite slabiciuni cand se afla in fata unei portii de mancare cu un aspect mai mult decat delicios si un miros pe masura. Tinand cond ca pana la presupusul sfarsit al lumii, ce urmeaza sa aiba loc pe 22 decembrie, mai sunt doar cateva luni recomandam cateva dintre cele mai exotice si inedite feluri de mancare ce trebuie neaparat incercate pana la sfarsitul calendarului mayas. Printre acestea se afla retete specifice unor tari precum Brazilia, Etiopia, Egipt, Filipine, India, Jamaica sau Argentina.

Feijoada

Feijoada este un fel de mancare reprezentativ pentru bucataria portugheza si braziliana. Gatita cu fasole si carne de porc, feijoada este considerata de multi a fi mancarea nationala a Braziliei. Reteta a fost adusa de colonistii portughezi, astfel ca mancarea este foarte des intalnita si apreciata in Angola, Macau, Mozambique si alte state foste colonii portugheze. Numele provine de la “feijao” care inseamna “fasole” in limba portugheza si isi are originile in regiunile Beira, Estremadura si Tras-os-Montes.

Doro Wett

Mancare specific etiopiana, friptura de miel este caracterizata prin gustul picant si savuros din care ies la suprafata amestecul de nucsoara, coriandru, sofran, usturoi si zaharul brun. Reteta este recomandata spre a fi servita in lipii, impreuna cu sos de chilli, ceea ce confera o aroma deosebita mielului.

Ful Medames

Ful Medames este un fel de mancare specific egiptean caracterizat prin amestecul de fasole, ulei de masline, pastai verzi, ceapa, usturoi si suc de lamaie. Reteta este foarte apreciata si in state ca Etiopia, Eritrea, Sudan, Arabia Saudita sau Somalia. Mancarea isi regaseste originile tocmai in timpurile faraonilor egipteni cand se credea ca fasolea era depozitata si pastrata in vase de lut ingropate in pamant si scoasa doar pentru a fi gatita. Continutul caloric al Ful Medames este de 342 de calorii pentru o portie de 200 de grame.

Lumpia

Aproapre fiecare tara din Asia are propria interpretare a rulourilor de primavara, numite si rulouri din ou. Rulourile Lumpia au fost aduse de imigrantii chinezi din regiunea Fujian in momentul in care s-au stabilit in Indonezia si Filipine. Momentul zilei in care sunt servite Lumpia difera in functie de zona. In Filipine, de exemplu, este o mancare specifica cinei. Totodata, Lumpia poate fi de mai multe feluri in functie de ingredientele folosite si modul de impaturire a rulourilor: Lumpia hubad, sariwa, Shanghai, prito, gulay, ubod, Basah, Semarang sau Surabaya.

Masala Dosas

Mancare specifica indiana, masala dosas sunt lipii umplute cu cartofi. Pentru aluat sunt folosite lintele inmuiate, orez si cartofi. Se recomanda decorarea acestor lipii cu boabe de mazare, arahide sau fistic si servite fierbinti.

Jerk Chicken

Reteta jamaicana de pui este o explozie de arome care se imbina perfect cu tehnica jamaicana de grill, cunoscuta drept jerk ce creeaza o crusta extrem de condimentata si suculenta. Din reteta de pui jerk nu lipseste ardeiul iute.

Churrasco con Chimichurri

Bucataria argentiana este cunoscuta pentru preparatele grill sau pentru sosurile picante, marinate. Chimichurri poate fi servit atat pe preparate marinate cat si ca dressing sau ca dip. Ingredintele de baza pentru acest sos sunt rosiile, ardeiul iute, ceapa rosie si ardeiul gras.