Anemia este determinata de scaderea numarului de globule rosii din sange sub valorile normale. O persoana poate fi considerata anemica atunci cand hemoglobina scade sub 13 g% la barbati si sub 12 g% la femei. Cele mai frecvente forme apar dupa sangerari abundente, dupa pierderi mici, dar repetate de sange, in perioade de crestere rapida. De regula, primele manifestari sunt oboseala, ameteala, extremitatile reci, paloarea, durerile de cap, senzatia de frig permanent, ulterior putand aparea: scaderea puterii de concentrare, somnolenta, aritmiile (palpitatii), apatia si chiar leziuni la colturile gurii.

Ce putem face, cum ne putem proteja?

“Dieta joaca un rol extrem de important in prevenirea, dar si in tratarea acestei boli”, spune Carmen Pletea, dr. medicina de familie, medicina alternativea. Sunt recomandate, in primul rand, alimentele neprocesate si nerafinate. Derivatele de lapte sau chiar laptele conduc la diminuarea absorbtiei de fier din alimente. Tocmai de aceea este important sa se acorde o atentie deosebita la alimentatia copilului mic. Faina de grau integral si faina de ovaz, spanacul, sparanghelul, laptucile, rosiile, caisele, piersicile si prunele contin factori ce ajuta la refacerea hemoglobinei. Drojdia, graul incoltit, sfecla rosie, varza, telina, patrunjelul, curmalele, ciresele, smochinele, perele, soia, toate legumele cu frunze verzi sunt bogate in fier si trebuie consummate frecvent. Ceaiul negru si cafeaua in cantitati mari scad absortia de fier, de aceea este bine sa se elimine sau sa se diminueze consumul acestora. Acelasi sfat poate fi aplicat si in cazul alimentelor prea condimentate sau prea fierbinti. In tratamentul anemiei, deosebit de importanta este odihna, deoarece perioada de somn scade necesarul de oxygen, reducand stresul asupra inimii si a plamanilor. Exercitiile fizice stimuleaza maduva osoasa sa produca hematii si ajuta chiar la absorbtia fierului din intestin. Baile reci foarte scurte au de asemenea rol in stimularea maduvei osoase (temperatura apei intre 4,5 grade si 32,2 grade celsius).

Sfatul specialistului Dr. Carmen Pletea, medicina de familie, medicina alternativa

“Produsele apicole sunt extrem de eficiente in tratarea acestei afectiuni. Pastura vindeca anemia in trei luni, iar polenul in cinci-sase luni. De regula, se foloseste mierea inchisa la culoare, deoarece este mult mai bogata in fier, cupru, mangan. La fel de utile sunt curele cu grau incoltit, polen, argila, sucuri din lamaie si fructe, cristalo-terapia si terapia cu aparate de biorezonanta. Orice tratament, indiferent de natura sa, necesita, in prealabil recomandarea unui medic.”

Principalele cauze ale anemiei

deficitul de fier (care contribuie la sinteza hemoglobinei din globulele rosii). Cauza cea mai frecventa a lipsei de fier in organism este piederea abundenta de sange, la femei in perioada ciclului menstrual. In acest caz, alimentatia trebuie sa compenseze pierderile de sange alimentatia saraca in fier. Cei mai predispusi la carente de fier sunt vegetarienii, deoarece fierul din carne este cel mai bine absorbit de catre organismul uman. daca nu este tratat, ulcerul de stomac provoaca anemie. Acest lucru se intampla din cauza hemoragiilor interne care au loc regulat.

Cine trebuie sa faca regulat analize de sange

femeile insarcinate deoarece fetusul consuma o mare parte din rezervele de fier ale mamei vegetarienii femeile cu un ciclu menstrual abundent persoanele cu antecedente de anemie in familie persoanele trecute de 85 de ani persoanele care au obiceiul de a manca destul de putina carne