Nu-i așa ca v-ați saturat de preparate grele, din carne de porc, consumate de Craciun, Revelion, etc. ? Eu, una, abia așteptam sa se-cheie ”maratonul” sarbatorilor de iarna pentru a-mi schimba meniul. Ei bine, daca și voi sunteți la sentimentul meu, atunci acest articol este pentru voi. Va propun, așadar, trei rețete ușor de gatit la cuptor, pentru fiecare masa a zilei!
Micul dejun – paine cu ou
De ce ai nevoie? De ceva aluat simplu (eu am folosit unul ramas de la pizza), cascaval ras și un ou. Va inchipuiți ca nu-i mare filosofie in a presara cașcaval pe o fașie dreptunghiulara de aluat. Dupa asta, strangeți compoziția in forma potrivita (vezi foto) și bagați-o la cuptor timp de 20 de minute. Dupa aceea, scoateți preparatul de la cuptor și spargeți un ou deasupra. Se mai coace inca 5 minute, pana albușul e facut, dar galbenușul moale.
Indicații tehnice: cuptorul trebuie incalzit in prealabil, iar in timpul coacerii temperatura trebuie sa fie de 200 C. Eu folosesc un cuptor incorporabil electric, de la Arctic, care-mi faciliteaza destul de mult munca in bucatarie.
Pranz – aripioare picante
Am o slabiciune, recunosc! Carnea de pui și mancarea picanta, in general. De aceea, la mine in casa, acest preparat este destul de des facut, mai ales ca necesita atat de puține ingrediente și timp scurt de preparare.
De ce ai nevoie? De 1 kg de aripioare fara varfuri (cca 10 bucați), 1 lg ardei iute, ¼ pachet unt, 2-3 caței de usturoi, ½ lg de boia, 1 lg zahar, 1 lg oțet de vin roșu, 2 lg suc de lamaie, ¼ legatura patrunjel, sare și piper.
Cum se prepara? Aripioarele se spala bine, dupa care se absorb cu șervețele. Se așeaza in tava, dupa care se presara sare și piper. Intr-un mojar, aparte, se pune ardeiul iute, usturoiul strivit, boiaua, zaharul, oțetul și sucul de lamaie. Se omogenizeaza și se toarna peste aripioare.
Indicații tehnice. Ideal ar fi sa fie lasate la marinat, insa daca va grabiți e ok sa le dați și așa la cuptor. Se gatesc timp de 40 de minute, la o temperatura de 200 C. Dupa aceste 40 de minute, le verificați și scurgeți grasimea daca e nevoie. Apoi se pun din nou la cuptor pentru alte 15 minute, la o temperatura de 220 C. Dupa ce le scoateți din cuptor, puneți unt taiat cubulețe și patrunjelul tocat.
Seara – legume la cuptor
De regula, le folosesc drept garnitura la vreo carnița sau orez, insa cum in perioada asta am exagerat cu carnea, simt ca acest preparat merge servit și ca fel principal.
De ce ai nevoie? 2 dovlecei mici, 2 vinete mici, 2 ardei roșii, 1 ceapa, 10 roșii cherry, 6 linguri ulei masline, 1 lingurița ierburi provence, 1 lingurița boia dulce, 4-5 caței usturoi, ¼ patrunjel, sare și piper.
Cum se prepara? Taiați totul inele și nu mai groase de un deget. Presarați sare și piper peste legume, amestecați bine și apoi turnați 2 linguri ulei. Dați totul la cuptor.
Indicații tehnice. Lasați totul la cuptor timp de 25 de minute. Dupa aceste 25 de minute, porniți grillul cuptorului (focul de sus) și lasați sa coaca alte 5 minute.
Sos mod de preparare. In timpul in care legumele sunt la cuptor, adaugați intr-o tigaie adanca 4 linguri de ulei, ierburile provence, boiaua, sare și piper. Adaugați și o cana de apa și fierbeți acest amestec timp de 5 minute. Adaugați și usturoiul strivit și patrunjelul tocat fin. Dupa ce legumele sunt gata, adaugați-le in acest sos și lasați-le pe foc cca 3 minute. Stingeți focul și savurați!
Pofta buna!